Sempre he estat un enamorat de la llengua i la cultura i aquesta passió la vaig convertir en una carrera docent.

Em dic Craig Griffith i sóc de Virginia, dels Estats-Units. Vaig estudiar castellà i educació a la Universitat de Christopher Newport de Virginia i a la Universitat de George Washington D.C.

Vaig ser professor de castellà, francès i anglès per a estrangers durant 34 anys a nivell universitari i de secundària. Gaudeixo de tots els aspectes de l’adquisició de la llengua tant quan aprenc nous idiomes com quan els ensenyo: parlar, escoltar, escriure, llegir, explicar històries relacionades amb la llengua i la cultura. Tanmateix la connexió cultural amb la llengua és el que realment m’ha captivat sempre.

Com a professor he dirigit viatges d’estudiants a molts països diferents al llarg dels anys. Vaig anar amb els meus alumnes a Espanya, França, Anglaterra, Alemània, Suècia, Uruguay i Argentina. Sempre he animat els meus alumnes a connectar amb la gent i a conèixer els costums i les tradicions de cada país. Havia viatjat moltes vegades a Espanya, però va ser la nostra visita a Sitges l’any 2018 la que em va enamorar de Catalunya. Però, abans d’aquesta viatge a Sitges, sabia moltes coses de Catalunya perquè a la meva escola hi havia una professora de castellà que era de Badalona. Ella em va explicar moltes coses de Catalunya i va ser ella la que em va animar a visitar Sitges. Cada dia a l’escola, tots els professors de llengües dinaven junts i ella sempre ens explicava moltes de les tradicions catalanes. I era perfecte per a mi tenir una “experta” catalana molt a prop per a respondre totes les meves preguntes de la vida a Catalunya. Després de diverses vacances a Sitges, vam prendre la decisió de traslladar-nos a viure aquí quan em jubilés. Vaig començar a estudiar català l’any 2019 i vam fer la transició de turistes a residents el setembre de 2020.

Des de la nostra arribada a Sitges, malgrat les restriccions de la COVID, he fet els possibles per a integrar-me a la cultura, els costums, la manera de fer i la gent d’aquí. En aquests moments faig de voluntari lingüístic de castellà, francès i inglès a l’associació Colors Sitges Link. Tenim la sort de comptar amb veïns i amics catalans que comparteixen amb nosaltres la seva cultura a través de menjars, receptes i festes. Cada nova persona local que conec m’obre els ulls a nous detalls i aspectes fascinants sobre què significa ser català i sitgetà. El meu marit i jo vam deixar enrere moltes persones, tradicions i costums meravellosos dels Estats Units, i si vam triar Sitges, Catalunya, després de viatjar molt i conèixer món, és perquè l’estil de vida i la manera de fer dels catalans ens sembla la més feliç.

Quan vam arribar a Sitges, teníem moltes gestions complicades per a fer, com anar a Vilanova per a tots els requisits necessaris per a rebre els visats i les targetes de residents; també ens calia obtenir un compte bancari i nous telèfons, trobar un apartament i posar la llum i l’aigua al nostre nom. Una agència especialitzada ens va ajudar. Per a tots els estrangers que coneixem aquí, i en coneixem molts perquè moltes persones volen venir a viure a aquesta ciutat meravellosa, és molt complicat fer totes aquestes coses per a establir-se aquí. Penso que per a nosaltres va ser una mica més fàcil perquè, més o menys, jo podia parlar aquesta llengua tan maca. Tothom amb qui havia de tractar era molt contenta de comprovar que un estranger es comuniqués amb la llengua del país on havia decidit establir-se. I això malgrat que molts cops els feia repetir les coses, però sempre eran súper amables amb mi i amb el meu català!

Ara que ja fa divuit mesos que som aquí i tenim moltes ganes de poder viure tota una vida en aquesta increïble cultura que és la catalana, i en aquest poble meravellós que és Sitges, demano als sitgetans que si em trobeu pel carrer, em parleu en la llengua pròpia i així podré millorar dia a dia el meu català, que és una llengua que estimo de tot cor. I animo tothom a aprendre-la.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Si vols aprendre català i cultura sitgetana, a més de passar-ho bé, aprèn català a Colors Sitges Link